De Greate Gaest

De olieslagerij en grasdrogerij van Van Der Leij

Tussen het water van de Langweerder Wielen en de haven enerzijds en de Weversstreek en de Buorren anderzijds ligt een stuk land dat sinds jaar en dag de naam ‘Greate Gaest’ (grote gaast) draagt. Op dit vroegere weiland stond van 1907 tot 1965 een fabriek: de olieslagerij en grasdrogerij van Van Der Leij.

Daarna heeft het fabrieksgebouw tientallen jaren dienst gedaan als café restaurant De Greate Gaest, waarna het – na een korte dienst als asielzoekerscentrum – in de jaren ‘90 werd afgebroken, om plaats te maken voor ‘riant wonen aan het water’.

Deze foto is van de oliefabriek van v/d Leij gebouwd in 1907.

Op bovenstaande ansichtkaart van de Greate Gaest is het interieur van het eetcafé terug te zien. De Greate Gaest is tientallen jaren actief geweest op de plek van de oliefabriek en grasdrogerij.

Op deze foto is het asielzoekers centrum gevestigd in de Grote Gaast. Buitenlanders met een schrijnende achtergrond vonden in Langweer in de Grote Gaast een veilige plek. Inmiddels zijn de gezinnen vertrokken naar elders.

De grasdrogerij is verdwenen, de Grote Gaast gesloten, en de gebouwen zijn met de grond gelijk gemaakt. Alleen foto’s herinneren nog aan dit fabriekscomplex waar veel bewoners van Langweer jarenlang hun boterham verdienden. Nu staan bovenstaande woningen op de plek te genieten van het uitzicht over de Langweerwielen.

Bron: Brinksma, P. (2006). Trije Swannen yn folle flecht. Langweer: Flyer Print.

Een historische wandeling door Langweer

Stel je voor. Je loopt door Langweer met je smartphone en wanneer je in de buurt komt van het voormalig Regtshuys duikt een gevangene op die je mee terugneemt in de tijd. Of op de pier van Langweer zie je hoe vroeger gebruik werd gemaakt van de Langweerderwielen door boeren en voor zeilwedstrijden. Flauwekul? Nee, Augmented Reality (AR) maakt dit mogelijk. Beleef dit tijdens onze historische wandeling met de Mear Fryslân app.

Kijk voor meer informatie op: www.visitlangweer.nl/historische-wandeling