Orgel Anno 1784

Orgel Anno 1784

Het orgel Anno 1784 door Lambertus van Dam uit Leeuwarden. De orgelkasten werden gemaakt door Lubbartus Bekenkamp. Wel heeft het orgel de afgelopen eeuwen enkele wijzigingen en aanpassingen ondergaan. Het is in 1966 gerestaureerd door de orgelmakers Yedema en Dam (fa. Bakker en Timmenga te Leeuwarden). Kijk voor de zomerconcerten in de kalender.

Voor de kenners
In 1889 vernieuwde L. van Dam de frontpijpen. De dubbele discant van de prestant 8 vt kwam te vervallen. Nog later werd op het manuaal de quint 3vt door een Cello 8vt vervangen en op het rugpositief de sexquialter door een Aeoline 8vt.

Bij de restauratie in 1966 werd de dispositie hersteld door het opnieuw aanbrengen van de twee verdwenen registers. De bovenste tussenvelden van het front van het Manuaal, door van Dam in 1889 loos aangebracht, werden sprekend gemaakt om de dubbele discant van de prestant te herstellen. Op de lade werden de ontbrekende pijpen op de oorspronkelijke plaats weer ingezet. In de mixtuur werden de tertskoren weer aangebracht. Het orgel is gestemd in koortoon, ca 1/2 toon boven normaal.

Er worden regelmatig orgelconcert georganiseerd. Houdt hiervoor onze agenda in de gaten.
Meer informatie over de kerk vindt u op: www.kerklangweer.nl

Bron: Brinksma, P. (2006). Trije Swannen yn folle flecht. Langweer: Flyer Print.

Een historische wandeling door Langweer

Stel je voor. Je loopt door Langweer met je smartphone en wanneer je in de buurt komt van het voormalig Regtshuys duikt een gevangene op die je mee terugneemt in de tijd. Of op de pier van Langweer zie je hoe vroeger gebruik werd gemaakt van de Langweerderwielen door boeren en voor zeilwedstrijden. Flauwekul? Nee, Augmented Reality (AR) maakt dit mogelijk. Beleef dit tijdens onze historische wandeling met de Mear Fryslân app.

Kijk voor meer informatie op: www.visitlangweer.nl/historische-wandeling